Smakosze wiedzą bardzo dobrze, że na oryginalnej pizzy znaleźć się mogą tylko produkty włoskie oryginalne. W szczególności to będzie dotyczyło mozzarelli, która jest jednym z najczęściej spożywanych gatunków sera pochodzących ze słonecznej Italii. Dużej części z nas mozzarella włoska będzie się kojarzyła z białymi, sprężystymi kulkami o kilku centymetrach średnicy. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z krowiego mleka, pochodzącego od specjalnie wyselekcjonowanych ras, co ma ogromne znaczenie dla ostatecznego smaku.
Sam ser lekko się strzępi, co jest rezultatem tego, jak się go produkuje. W identyczny sposób jest robiona mozzarella buffala, z tym że do niej jest wykorzystywane bawole mleko. Zawiera ono trochę więcej tłuszczu, co ma przełożenie na ostateczny, bardzo charakterystyczny smak. Ta odmiana mozzarelli jest kwaskowa, ale jednocześnie wyrazista. Całkiem niedawno jeszcze nie cieszyła się dużą popularnością wśród konsumentów, ale w ostatnich latach zmienia się to bardzo mocno.
Duże znaczenie dla tej popularności mają też zdrowotne właściwości, przede wszystkim niska zawartość szkodliwego cholesterolu. Jeżeli u kogoś na talerzu pojawi się mozzarella burrata, to nie wiedząc co to jest można się naprawdę mocno zdziwić. Ten rodzaj sera z kolei wygląda identycznie jak tradycyjny, lecz w środku posiada kieszonkę pełną gęstej śmietanki. Śmietanka ta daje maślany, tak charakterystyczny aromat, tak lubiany przez wielu smakoszy. Mozzarella burrata jest robiona z krowiego mleka, według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur.
+Tekst Sponsorowany+