Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są często używane rodzaje włoskiej mozzarelli

autor ZSO
126 views

Chyba każdy miłośnik potraw z Włoch doskonale wie, jak ważne w tej kuchni są mozzarelle. Wprawdzie dzisiaj w każdym kraju wytwarzane są one przez rodzimych producentów, lecz nie ma co porównywać ich z tym, co oferują włoscy producenci. W dużym stopniu wynika to z mleka, ale też i sposobów produkcji, które są strzeżoną bardzo tajemnicą włoskich wytwórców.

Największą popularnością cały czas się cieszy klasyczna mozzarella włoska, to właśnie ona jest bazą wielu dań, w tym tak przez wszystkich lubianej pizzy. Jeszcze całkiem niedawno takim określeniem można było nazywać wyłącznie sery produkowane z mleka bawolego, ale od pewnego czasu również i mozzarelle z mleka krów. Sam produkcyjny proces jest od wielu lat niezmienny. Do kadzi wlewa się krowie lub bawole mleko z dodatkiem podpuszczki, które następnie jest podgrzewane. Po upływie dwóch godzin zaczyna się tworzyć skrzep, jaki potem jest odcedzany, ogrzany i zalany gorącą wodą.

Na zakończenie całość jest schładzana, a później wymoczona w solankowej zalewie aby nadać odpowiedni smak. Lecz żeby uzyskać właściwą konsystencję, to należy posiadać bardzo dużo doświadczenia i wiedzy, a włoscy serowarzy jednak są wybitnymi specjalistami. Klasyczna mozzarella będzie ciągliwa i lekko sprężysta, posiada również łagodny, delikatny smak. Nieco odmiennie smakować będzie mozzarella buffala, jaką wytwarza się z bawolego mleka. Z uwagi na to, że to mleko ma znacznie więcej tłuszczu, to smak serów wytwarzanych z niego jest bardzo charakterystyczny, z wyczuwalną kwasowością.

Następnym wartym zaprezentowania serem z tej rodziny jest mozzarella burrata. przypomina ona klasyczną mozzarellę, jednak różni się od niej znacznie z uwagi na sposób wytwarzania. Podczas niego do każdej kulki dodawana jest delikatna śmietanka, odpowiadająca za łagodny, charakterystyczny posmak tego sera. Powyżej wymienione sery, jak również inne produkty włoskie oryginalne bez problemów można kupić w specjalistycznych sklepach, które się specjalizują w takim asortymencie.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 7 times, 1 visits today)

Warto też przeczytać

Dodaj swój komentarz