Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Mozzarelle włoskie – jakie są ich najpopularniejsze rodzaje

autor ZSO
101 views

Każdy, kto kiedykolwiek miał możliwość spróbowania najprawdziwszej pizzy z Włoch wie doskonale, że smakuje ona wyśmienicie. W dużej mierze zawdzięcza to składnikom użytym do wypieczenia, w tym mozzarelli. Mozzarella włoska jednak jest stosowana nie tylko na pizzach, ale stanowi też doskonały dodatek do sałatek i przekąsek, komponuje się też świetnie z różnymi innymi gorącymi daniami. Charakterystyczne białe kulki w woreczku z zaletą chyba każdy z nas zna, gdyż znaleźć je można we wszystkich sklepach spożywczych. Lecz z reguły produkowane są one przez firmy z danego kraju, i w praktyce jeśli chodzi o smak jedynie przypominają one oryginalne wyroby z Włoch.

Zwłaszcza że Włosi posiadają parę ciekawych wersji tego sera, które powinny zasmakować wszystkim jego miłośnikom. Między innymi wytwarzanych, tak jak to wszystko się zaczynało, z mleka bawolic, jakie zawiera znacznie więcej tłuszczu. Przez to mozzarella buffala ma lekko kwaskowy, delikatny smak, pasujący idealnie do wielu potraw. Bardzo ceniona pośród smakoszy również jest mozzarella fior di latte. Z kolei ona jest wytwarzana z krowiego mleka, lecz tylko w kilku rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Wszystkim się zajmują lokalni rzemieślnicy, którzy wykonują wszystko ręcznie, bez wykorzystania żadnych maszyn. Z pewnością warta skosztowania będzie też mozzarella burrata, jaka zawiera w sobie maślany środek. Jest to rezultatem dodania na etapie produkcji śmietanki, tworząc w kulce niewielką kieszonkę wypełnioną płynem.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 4 times, 1 visits today)

Warto też przeczytać

Dodaj swój komentarz