Nie bez przyczyny kuchnia włoska uznawana jest przez wielu za najlepszą na świecie. Niepowtarzalne pizze, wiele przeróżnych makaronów czy przepyszne desery to jedynie niektóre potrawy cieszące się zainteresowaniem w większości krajów. Lecz mimo że teoretycznie wiele z takich potraw jest bardzo prostych, to w praktyce sekret ich smaku tkwi w dwóch rzeczach.
Pierwszą z nich są receptury, niejednokrotnie od dziesięcioleci przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ale równie ważne są używane składniki, które za każdym razem muszą być najwyższej jakości. Nawet jeżeli przykładowo pizza robiona jest w innym kraju, to bardzo często znajdują się na niej produkty włoskie oryginalne, dzięki którym smak potrawy jest naprawdę dobry. Jednym z głównych składników, który znaleźć się musi na włoskiej pizzie, będzie mozzarella włoska. Ser ten jest bardzo charakterystyczny, ma powiem formę niedużych, lekko spłaszczonych kulek. Sprzedawany jest najczęściej w torebkach mających w sobie serową kulkę oraz trochę zalewy.
Prawdziwa mozzarella ma śnieżnobiały kolor, jest miękka i strzępi się po rozerwaniu. Smak jej jest bardzo delikatny, dlatego też sprawdza się bardzo dobrze nie tylko na samych makaronach i pizzach, ale też w formie dodatku do kanapek i sałatek. Mozzarella, którą się najczęściej kupuje produkowana jest z mleka krowiego, lecz dość często ostatnio w części sklepów do kupienia też będzie mozzarella buffala, wytwarzana z mleka bawolic. Dużym zainteresowaniem zaczyna się też cieszyć mozzarella burrata, mająca w środku trochę delikatnej śmietanki.
+Tekst Sponsorowany+