Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Najpopularniejsze odmiany włoskiej mozzarelli

autor ZSO
138 views

Nie bez przyczyny kuchnia włoska uznawana jest przez wielu za najlepszą na świecie. Niepowtarzalne pizze, wiele przeróżnych makaronów czy przepyszne desery to jedynie niektóre potrawy cieszące się zainteresowaniem w większości krajów. Lecz mimo że teoretycznie wiele z takich potraw jest bardzo prostych, to w praktyce sekret ich smaku tkwi w dwóch rzeczach.

Pierwszą z nich są receptury, niejednokrotnie od dziesięcioleci przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ale równie ważne są używane składniki, które za każdym razem muszą być najwyższej jakości. Nawet jeżeli przykładowo pizza robiona jest w innym kraju, to bardzo często znajdują się na niej produkty włoskie oryginalne, dzięki którym smak potrawy jest naprawdę dobry. Jednym z głównych składników, który znaleźć się musi na włoskiej pizzie, będzie mozzarella włoska. Ser ten jest bardzo charakterystyczny, ma powiem formę niedużych, lekko spłaszczonych kulek. Sprzedawany jest najczęściej w torebkach mających w sobie serową kulkę oraz trochę zalewy.

Prawdziwa mozzarella ma śnieżnobiały kolor, jest miękka i strzępi się po rozerwaniu. Smak jej jest bardzo delikatny, dlatego też sprawdza się bardzo dobrze nie tylko na samych makaronach i pizzach, ale też w formie dodatku do kanapek i sałatek. Mozzarella, którą się najczęściej kupuje produkowana jest z mleka krowiego, lecz dość często ostatnio w części sklepów do kupienia też będzie mozzarella buffala, wytwarzana z mleka bawolic. Dużym zainteresowaniem zaczyna się też cieszyć mozzarella burrata, mająca w środku trochę delikatnej śmietanki.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 42 times, 1 visits today)

Warto też przeczytać

Dodaj swój komentarz