Separatory oddzielające tłuszcz – o czym należy pamiętać podczas użytkowania

autor ZSO
6 views

Zakłady gastronomiczne i wszystkie pozostałe, w których przetwarzana jest żywność, dbać muszą o odpowiednią jakość wypuszczanych ścieków. Jak mówią obowiązujące przepisy w takich ściekach znajdować się nie mogą tłuszcze pod żadną postacią, które by mogły spowodować problemy z systemem kanalizacji. Z tego też powodu jedną z koniecznych spraw w takich miejscach będzie zamontowanie separatora tłuszczu, i użytkowanie go w prawidłowy sposób. Po pierwsze ważne jest miejsce, w jakim takie urządzenie zostanie zainstalowane. Firmy oferujące serwis separatorów posiadają specjalistyczny sprzęt do tego celu, ale i tak jakimś sposobem pojazd musi dojechać w pobliże, aby można było rozwinąć wąż.

Dużą rolę odgrywa też sam dobór separatora. Takie urządzenia działają w bardzo prosty sposób, składają się bowiem z osadnika z przegrodami. Cięższe frakcje zatrzymywane są na dnie, zaś na powierzchni unosi się lekki tłuszcz. Warstwa na górze nie może przekroczyć 20 centymetrów, jeśli go większa ilość, to separator nie będzie pełnił swojego zadania. Z tego też powodu wielkość zbiornika powinna zostać dopasowana do stylu pracy danej placówki, ilości ścieków do przerobienia i częstotliwości serwisu. Przyjmuje się, że
przegląd separatorów powinno być wykonywane co najmniej raz na miesiąc, lecz to w każdym przypadku indywidualnie się ustala.

Ze względu na rodzaj odpadów czynność tę wykonać powinna wyspecjalizowana firma, nie będzie mógł tego zrobić właściciel lokalu gastronomicznego czy ktoś z załogi. Natomiast oni powinni kontrolować poziom zgromadzonego tłuszczu, i jeśli będzie potrzeba jego usunięcia, to załatwienie czyszczenie. Decydując się na współpracę z firmą realizującą takie usługi dla większości zapewne najważniejsza będzie czyszczenie separatorów cena. Lecz można zwrócić także uwagę na to, czy taka firma funkcjonuje w pełni legalnie i wystawia wszystkie konieczne dokumenty, ale też czy przy wykonywaniu usługi separator jest całościowo czyszczony i myty.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Warto też przeczytać

Dodaj swój komentarz