Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Czym się charakteryzują prawdziwe włoskie mozzarelle

autor ZSO
126 views

Wielbiciele włoskiej pizzy od razu wyczują, czy jest ona wypiekana na oryginalnych składnikach, czy też na tańszych podróbkach. Dotyczy to zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak też sera mozzarelli, który jest również konieczny w tej świetnej potrawie. W prawdziwej włoskiej pizzy może się pojawić jedynie prawdziwa mozzarella i produkty włoskie oryginalne, bo żaden innych serów tak smakował już nie będzie. Warto zatem poznać tajniki jej produkcji, które mają bardzo duży wpływ na konsystencję i smak.

Ser ten sprzedaje się przeważnie w formie niewielkich kulek w słonej zalewie. Ma delikatną strukturę, a po przerwaniu pojawiają się tak charakterystyczne włókna. Prawdziwa mozzarella jest robiona z krowiego mleka, które wlewa się do dużej kadzi i daje podpuszczkę. Po podgrzaniu wszystkiego zaczyna się robić gęsty skrzep, z jakiego formowane są później kulki i umieszczone w posolonej zalewie. Lecz przed tym masa zalana zostaje gorącą wodą, to ten proces właśnie powoduje wytworzenie włókien. Ser ten cechuje się dość miękką konsystencją a także delikatnym smakiem, a po stopieniu będzie się mocno ciągnął.

Jeśli ktoś zamierzałby nabyć włoską mozzarellę z Włoch, to powinien poszukać jej w jakimś sklepie oferującym produkty włoskie oryginalne. Jeśli będzie miał szczęście, to być może też tam znajdzie inne wersje z tej rodziny serów, takie jak burrata czy buffala. Mozzarella buffala dla odmiany jest wytwarzana z mleka bawolego, które ma znacznie większą ilość tłuszczu. To ma mocny wpływ na smak sera, który jest bardziej wyrazisty, a równocześnie z lekkim kwaskiem. Bufalla nie cieszy się jeszcze u nas dużą popularnością, choć zaczyna się to powoli zmieniać.

Niezwykle ciekawie wygląda i smakuje także mozzarella burrata. Ją z kolei wytwarza się z mleka pochodzącego od krów, lecz podczas produkcji dokłada się niewielką ilość śmietanki. Tworzy się w tym celu niewielką kieszonkę, do której ta śmietana będzie wlana. Tym sposobem smak burraty jest lekko maślany, zresztą to od masła właśnie wzięła się jego nazwa.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 5 times, 1 visits today)

Warto też przeczytać

Dodaj swój komentarz