Wielbiciele włoskiej pizzy od razu wyczują, czy jest ona wypiekana na oryginalnych składnikach, czy też na tańszych podróbkach. Dotyczy to zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak też sera mozzarelli, który jest również konieczny w tej świetnej potrawie. W prawdziwej włoskiej pizzy może się pojawić jedynie prawdziwa mozzarella i produkty włoskie oryginalne, bo żaden innych serów tak smakował już nie będzie. Warto zatem poznać tajniki jej produkcji, które mają bardzo duży wpływ na konsystencję i smak.
Ser ten sprzedaje się przeważnie w formie niewielkich kulek w słonej zalewie. Ma delikatną strukturę, a po przerwaniu pojawiają się tak charakterystyczne włókna. Prawdziwa mozzarella jest robiona z krowiego mleka, które wlewa się do dużej kadzi i daje podpuszczkę. Po podgrzaniu wszystkiego zaczyna się robić gęsty skrzep, z jakiego formowane są później kulki i umieszczone w posolonej zalewie. Lecz przed tym masa zalana zostaje gorącą wodą, to ten proces właśnie powoduje wytworzenie włókien. Ser ten cechuje się dość miękką konsystencją a także delikatnym smakiem, a po stopieniu będzie się mocno ciągnął.
Jeśli ktoś zamierzałby nabyć włoską mozzarellę z Włoch, to powinien poszukać jej w jakimś sklepie oferującym produkty włoskie oryginalne. Jeśli będzie miał szczęście, to być może też tam znajdzie inne wersje z tej rodziny serów, takie jak burrata czy buffala. Mozzarella buffala dla odmiany jest wytwarzana z mleka bawolego, które ma znacznie większą ilość tłuszczu. To ma mocny wpływ na smak sera, który jest bardziej wyrazisty, a równocześnie z lekkim kwaskiem. Bufalla nie cieszy się jeszcze u nas dużą popularnością, choć zaczyna się to powoli zmieniać.
Niezwykle ciekawie wygląda i smakuje także mozzarella burrata. Ją z kolei wytwarza się z mleka pochodzącego od krów, lecz podczas produkcji dokłada się niewielką ilość śmietanki. Tworzy się w tym celu niewielką kieszonkę, do której ta śmietana będzie wlana. Tym sposobem smak burraty jest lekko maślany, zresztą to od masła właśnie wzięła się jego nazwa.