Wielbiciele potraw z Włoch wiedzą bardzo dobrze, że ich końcowy smak w dużej mierze jest zależny od zastosowanych składników. Prawdziwe produkty włoskie oryginalne często nie będą pochodziły z dużych przedsiębiorstw i taśmowej produkcji, lecz wytwarzane są przez niedużych, lokalnych rzemieślników. Oczywiście według tradycyjnych receptur, przekazywanych pomiędzy kolejnymi pokoleniami.
Dotyczy to także mozzarelli, które w niejednym przepisie są po prostu niezastąpione, w tym uwielbianej przez wszystkich pizzy. Ten smaczny i wyśmienity ser produkowany jest rzecz jasna w wielu krajach, lecz przeważnie będzie mu daleko do oryginału. Bierze się to zarówno z jakości mleka używanego do produkcji, jak też strzeżonych pilnie sekretów wytwarzania. Najpopularniejsza obecnie mozzarella włoska jest robiona z krowiego mleka. Przeważnie posiada ona formę niewielkich, lekko spłaszczonych kulek, zanurzonych w serwatce. Smak tej mozzarelli jest delikatny i łagodny, a przy rozrywaniu pojawiają się charakterystyczne strzępienia.
Sprawdza się doskonale jako dodatek do sałatek czy potraw na ciepło. Ale jeżeli ktoś szuka jeszcze lepszych doznań smakowych, to ma dwie propozycje do wyboru. Pierwsza z nich to mozzarella buffala, którą się wytwarza z mleka specjalnego gatunku bawołów. Przez większą zawartość tłuszczu ten gatunek sera posiada trochę bardziej wyrazisty, z odrobiną kwaskowatości smak. Z kolei mozzarella burrata jest niezwykle maślana i delikatna, będzie to zawdzięczać to dodaniu odrobiny śmietanki, znajdujące się w bardzo charakterystycznej torebce.
+Tekst Sponsorowany+