Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Włoskie sery mozzarella – jakie są ich popularne rodzaje

autor ZSO
147 views

Od lat produkty włoskie oryginalne cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Wynika to z paru powodów. Po pierwsze produkowane są one jedynie z naturalnych składników najlepszej jakości. Receptury na nie przekazywane są od wielu pokoleń, dzięki czemu smakują one zawsze doskonale.

Szczególnie chętnie są wybierane sery, w tym niezbędna w przypadku każdej pizzy mozzarella włoska. Standardowa mozzarella wytwarzana jest z mleka krów pasących się na włoskich łąkach, ale są też gatunki, które wytwarza się z mleka na przykład bawołów. Mozzarellę bardzo łatwo rozpoznać, ma bowiem kształt płaskiej kulki o kilkucentymetrowej średnicy. Taka kulka jest biała i ma delikatną, miękką strukturę. Podobnie delikatny jest jej smak, przez co sprawdza się doskonale zarówno na pizzach, jak również w formie dodatku do kanapek albo sałatek. Ale warto też się przyjrzeć jej pozostałym, równie ciekawym odmianom.

Przykładowo mozzarella burrata jest bardzo podobna do zwykłej, lecz za to ma płyny, maślany środek. Jest to rezultatem sposobu jej wytwarzania, w czasie którego jest dodawana pewna ilość śmietany. I to dzięki niej właśnie otrzymuje ona charakterystyczny smak, któremu zawdzięcza także nazwę. Jeżeli ktoś chce skosztować czegoś bardziej wyrazistego, to świetną opcją dla niego będzie mozzarella buffala. Ten gatunek sera jest wytwarzany z mleka bawolego, które zawiera w sobie znacznie więcej tłuszczu, co przyczynia się do kwaskowego posmaku.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 1 times, 1 visits today)

Warto też przeczytać

Dodaj swój komentarz